L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han fet un pas més cap a la integració de les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) en incloure en els respectius diccionaris normatius catorze noves paraules relacionades amb el lèxic del col·lectiu.
 
L’associació Castelló LGTBI, promotora de la proposta, s’ha mostrat satisfeta pel fet que els diccionaris adapten el vocabulari perquè, al seu parer, implica que vivim en una societat madura. “A les persones LGTBI ens agrada que ens definisquen com el que som, no com una societat LGTBIfòbica ens vol definir, i els diccionaris arrosseguen eixe menyspreu cap a les orientacions sexuals, les identitats de gènere i les expressions de gènere no normatives”, ha assenyalat l’entitat.
 
Va ser el 2018 quan Castelló LGTBI va enviar a les acadèmies una proposta amb els catorze termes que sol·licitaven incloure en els vocabularis normatius. Dos anys després, la incorporació del nou repertori lèxic converteix les dues institucions en pioneres per haver dut a terme una “fita mundial”, en paraules del secretari d’organització de Castelló LGTBI, Jordi Pilar. Aquest dimarts s’ha presentat en roda de premsa el treball conjunt que han fet tant l’AVL com l’IEC. L’associació espera ara que altres idiomes seguisquen el camí que ha iniciat el català.
 
Roda de premsa de presentació, aquest dimarts / Castelló LGTBI
 
Aquestes són les catorze paraules:
 

bifòbia

f. Aversió a la bisexualitat o als bisexuals.
 

cisfòbia

f. Aversió al cisgenerisme i a les persones cisgènere.
 

cissexual

adj. inv. i m. i f. SEXOL. Que se sent identificada (una persona) amb el gènere que se li va atribuir en el naixement d’acord amb les seues característiques biològiques.
 

cissexualitat

f. Cisgenerisme.
 

heterofòbia

f. Aversió a l’heterosexualitat o als heterosexuals.
 

interfòbia

f. Aversió a la intersexualitat o als intersexuals.
 

intersexual

1 adj. i m. i f. Que presenta caràcters sexuals masculins i femenins.
2 adj. Relatiu o pertanyent als intersexuals.
 

intersexualitat

f. Qualitat o condició d’intersexual.
 

lesbofòbia

f. Aversió al lesbianisme o a les lesbianes.
 

monosexual

1 adj. i m. i f. Que sent atracció sexual envers individus d’un sol sexe. Són monosexuals tant els homosexuals com els heterosexuals.
2 adj. Relatiu o pertanyent als monosexuals.
 

monosexualitat

f. Qualitat o condició de monosexual.
 

transfòbia

f. Aversió al transgenerisme o als transgèneres.
 

transgènere

1. adj. inv. i m. i f. SEXOL. Transsexual 1.
2. adj. inv. i m. i f. SEXOL. Que no s’identifica (una persona) exactament ni amb un home ni amb una dona, tal com s’han concebut tradicionalment.
3. adj. inv. Del transgenerisme o que hi té relació.
 

transgenerisme

f. Qualitat o condició de transgènere.