La Federació Estatal de Gais, Lesbianes, Trans i Bisexuals (FELGTB), de la qual Castelló LGTBI forma part, l’entitat de drets humans Outright Action International i ILGA Europa, entitat referent a nivell internacional a la qual pertany FELGTB, alerten de la situació d’especial vulnerabilitat en la qual es troben moltes persones del col·lectiu LGTBI com a conseqüència de la crisi de l’COVID-19 ja que el confinament i la privació temporal de llibertat agreuja les discriminacions ja existents.
En aquest sentit, apunten que, amb 90 països en quarantena i gairebé 4.000 milions de persones refugiant-se a casa de la pandèmia, les persones LGBTI experimenten en l’actualitat un major risc de violència domèstica (intragènere o la soferta per joves confinats amb famílies LGTBIfóbicas) , un major aïllament, sobretot la gent gran, i una major precarietat econòmica, en molts casos, derivada de discriminacions prèvies que les van empènyer a activitats no regulades, alhora que pateixen una disminució de recursos, ja que les mateixes organitzacions LGBTI que ja treballaven precàriament i lluiten ara per la seva supervivència financera.
Segons expliquen aquestes entitats, les persones LGTBI pateixen en general nivells més alts de violència, exclusió i privació de drets a causa de l’estigma, la discriminació i la criminalització de la seva realitat en molts països de l’món, el que les situa en una situació de vulnerabilitat major . Així mateix, recorden la problemàtica a la qual s’enfronten moltes famílies LGTBI davant els tancaments de fronteres, ja que determinats documents emesos en un país, com certificats de matrimoni, filiacions i certificats d’identitat de gènere, poden no ser reconeguts en un altre.
A més, les entitats posen de manifest que els alts nivells d’estigmatització i discriminació dels serveis de salut han apartat a les persones trans i intersex dels sistemes sanitaris durant anys, el que pot generar retards a l’hora de buscar atenció mèdica quan es precisi . De la mateixa manera, alerten sobre les interrupcions en l’accés a determinats tractaments imprescindibles per a les persones LGTBI, com la medicació relacionada amb el VIH o la teràpia hormonal, que s’estan produint en l’actualitat en molts països com a conseqüència de l’enfonsament dels sistemes sanitaris per la crisi de l’COVID-19.
Igualment, aquests organismes denuncien la situació de milions de persones refugiades, incloses les persones LGTBI sol·licitants d’asil, que es troben en camps de refugiats amb condicions sanitàries i higièniques propenses a la propagació de virus. Les persones LGTBI que conviuen en aquests centres es troben, a més, sovint sense espais segurs i exposats a la LGTBIfobia per la qual van fugir dels seus països d’origen.
D’altra banda, les entitats mostren la seva preocupació pels abusos de poder comesos per determinats estats com Turquia, Polònia, Uganda i Filipines, on les primeres investigacions revelen que s’està aprofitant la implantació de mesures per controlar la pandèmia per minvar els drets de la població LGTBI, així com la proliferació dels discursos d’odi en països com Ucraïna, Kenya, Ghana, Rússia o els Estats Units, entre d’altres, en els quals, generalment, líders religiosos conservadors, relacionen directament la crisi sanitària amb les persones LGTBI.
 
Legislació com a garantia de drets
Amb motiu del Dia Internacional contra el LGTBIfobia, ILGA Europa ha presentat el seu informe anual 2019 sobre la situació de les persones LGTBI a Europa. Segons aquesta investigació, pràcticament la meitat dels països europeus (49%) s’ha estancat en matèria de drets LGTBI sense que es produeixi en ells cap tipus d’avanç des de l’any anterior.
No obstant això, tal com defensa la copresidenta de la Junta Executiva de ILGA-Europa, Darienne Flemington, “és precisament ara quan els governs han de mantenir ferms en l’estat de dret i els drets humans”. I és que, tal com explica la directora executiva de ILGA-Europa, Evelyne Paradis, “aquesta emergència de salut pública conviu amb una crisi de desigualtat estructural que provoca que les persones vulnerables pateixin més riscos. Davant la situació actual, les persones LGTBI i altres poblacions vulnerables només tindran les lleis com a escut, de manera que ara és més important que mai que els governs garanteixin els seus drets a través de les legislacions “.
En aquest sentit, la presidenta de FELGTB, Uge Sangil, recorda que Espanya segueix sense una legislació estatal que garanteixi els drets de les persones LGTBI. “Les persones trans segueixen sense veure reconeguda l’autodeterminació de el gènere, la qual cosa dificulta el seu accés a l’mercat laboral i, en situació d’emergència, a determinats recursos d’ajuda. La violència intragènere segueix sent una gran desconeguda per als nostres cossos i forces de seguretat, els menors segueixen exposats a l’assetjament i a l’ciberassetjament sense protocols, ni formació a les seves escoles i les parelles de dones segueixen sense poder filiar als seus descendents sense estar casades, discriminació que s’ha agreujat durant confinament quan els registres van suspendre les unions matrimonials “, denuncia.
Per tot això, i “per evitar discriminacions i riscos en situacions de crisi com la que estem vivint”, reclama que s’aprovi “una llei estatal que iguali els drets de les persones trans i LGB als de la resta de la població”.
Espanya ha ascendit en el rànquing de ILGA a la sisena posició des de l’onzena que va ocupar en l’edició de 2018, però, la presidenta de FELGTB explica que no és motiu de celebració. “Hem pujat en el rànquing gràcies a la sentència de Tribunal Suprem que va permetre l’accés a l’canvi registral de gènere als menors trans, la qual cosa va ser una bona notícia, però les persones LGTBI no podem dependre exclusivament de sentències judicials, necessitem una legislació estatal que iguali els nostres drets independentment del territori en el qual residim “, assegura.
LGTBIfobia en la nostra província

Castelló LGTBI dispensa el servei “Brúixola de Colors” és un servei gratuït, confidencial i obert d’orientació, acompanyament, assessorament i suport adreçat a la població LGTBI, així com a les seves famílies i persones pròximes de la nostra província. Un servei concebut per donar una atenció basada en l’atenció entre iguals i està funcionant de forma telemàtica des de l’inici de l’confinament.
Durant el confinament han passat de tenir una mitjana de 20 consultes setmanals a tenir prop de 50 consultes setmanals, la majoria de les consultes tenen el seu origen en la soledat i el confinament (un 63% de les consultes), la majoria d’aquests casos només necessiten parlar amb algú, tenir una via d’escapament per desfogar-se i són ateses pel nostre voluntariat, la resta de consultes un 26% es posen en contacte amb nosaltres per temes de salut sexual, un 5% per temes d’asil i immigració, un 3 % per ciberassetjament i un 3% per altres raons.
La forma de posar-se en contacte amb el servei és majorment per missatges directes a les seves xarxes socials (64%) seguit de les trucades telefòniques (19%) i el mail (15%) el 2% són contactats per petició de persones conegudes. Cal destacar que un 9% de les atencions són de gent de fora de la província.
En aquest sentit, la presidenta de Castelló LGTBI, Pastora de Florencio, recorda que la LGTBIfobia s’ha agreujat el darrer any, des que VOX entro a les institucions, generen des dels seus altaveus institucionals un discurs d’odi LGTBIfobico que a poc a poc arriba a la gent “Prou de les consultes són motivades per la presència de discursos d’odi en les converses amb amistats i companys de treball, això genera un retorn a l’armari ia tenir por de nou per tenir una orientació sexual, una expressió de gènere o una identitat de gènere no normatives “.
“La nostra província sempre ha estat aparentment molt inclusiva, però sempre ha existit una LGTBIfobia que podríem classificar de baixa intensitat, una LGTBIfobia que no és visible, però no per això menys perillosa i sobretot una LGTBIfobia interioritzada brutal. Una província on el sexilio, el fet autoexiliar a grans ciutats per sentir sexualment lliures ha estat la norma per a les persones LGTBI “assegura.