Castelló LGTBI: Col·lectiu per la diversitat afectiu-sexual” és una Associació sense ànim de lucre i feminista que, entre altres, té l’objectiu de dignificar les persones lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals ia la no discriminació por raó de orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar. Està inscrita legalment en la Registre d’Associacions de la Generalitat Valenciana i en el Registre de General dels Titulars d’Activitats de Serveis i Centres d’Acció Social de la Comunitat Valenciana. Formem part de la Federació estatal de Lesbianes, gais, Trans i Bisexuals (FELGTB).

 

L’executiva de Castelló LGTBI està formada per 7 persones (4 dones i 3 homes), i en data de 31 de desembre de 2018 comptem amb 120 persones Associades (74 dones i 46 homes), i una xarxa de voluntariat formada per unes 150 persones .

Castelló LGTBI té els Següents Objectius:

 • Integració efectiva de la comunitat LGTBI en tots els àmbits de la societat, i especialment en l’educatiu, sociosanitari, esportiu i cultural.
 • La normalització social del Fet LGTBI.
 • La lluita contra qualsevol discriminació per motiu d’orientació sexual, identitat sexual i identitats i expressió de gènere.
 • La prevenció, Intervenció i Suport a Totes les Malalties de Transmissió sexual.
 • Intervenció i Suport en els Col·lectius de dependència o dificultats psicosensorials específiques.
 • La prestacions de serveis i atencions a persones LGTBI i el seu entorn sociofamiliar.
 • La realització d’estudis i Treballs relacionats amb la Comunitat LGTBI.
 • La potenciació d’estils de vida saludables i la realització de programes Informatius, de prevenció, Educatius, de comunicació i Suport emocional relacionats amb la salut integral.
 • La potenciació dels estudis i de les activitats i manifestacions culturals pròpies de la Comunitat LGTBI.
 • La realització i intervencions en polítiques de joventut, dones, discapacitat, gent gran i immigrants.
 • La defensa i promoció dels drets humans al món.
 • La intervencions en polítiques tendents a eradicar les Actituds discriminatòries i intolerants en La nostra societat.
 • El desenvolupament i execució de programes de cooperació al desenvolupament de ‘ACORD amb els Objectius establerts Anteriorment.
 • Impulsar i donar suport a tot Procés de recuperació de la memòria històrica del moviment LGTBI per al restabliment de la dignitat i el dret a la reparació d’aquestes persones.
 • La realització d’activitats que tinguin com a Objectiu la promoció de l’educació en valors com ara la tolerància, la Pau, el Respecte a la diversitat, la convivència, la salut, etc.
 • El foment de l’activisme al col·lectiu LGTBI.
 • El foment del voluntariat orientat al col·lectiu LGTBI.
 • Treballar i lluitar pels Drets i la total equiparacions de les famílies Diverses Tant famílies LGTBI com a menors enfront de situacions de discriminació i LGTBIfobia que puguin patir en el seu entorn.

 

Una mica d’història

Va neixer per la necessitat de crear un col·lectiu LGTBI sòlid i estable a la província de Castelló. A la província de Castelló s’han creat multitud de Col·lectius i Associacions LGTBI i cap ha perdurat en el temps, de manera que fa aproximadament 6 anys es va començar a gestar aquesta nova associació.

Vam començar a realitzar Actes com la I Trobada de Famílies Orgulloses, cinema fòrums, tallers, etc. Treballem durant un any i mig sense personalitat jurídica, funcionant de manera assembleari, comptant amb l’experiència de persones que van pertànyer a diferents Col·lectius i associacions LGTBI de Castelló ja desapareguts, d’associacions Feministes de Castelló i d’Associacions que funcionen a Castelló des de fa molt de temps . Es crearen uns Estatuts per poder afrontar la Necessitat de tenir un col·lectiu fort i estable a Castelló.

El 5 de novembre de 2015 Castelló LGTBI: Col·lectiu per la diversitat afectiu-sexual va ser inscrita al registre autonòmic d’Associacions i l’1 de desembre ens Vam donar a conèixer en un actora multitudinari a l’Ajuntament de Castelló de la Plana.

Des d’aquest moment, l’associació no ha parat de treballar i créixer. El primer any, 2016, organitzem més de 35 Actes en tota la província, entre xerrades, tallers, exposicions, festes, trobades de famílies, etc., entre els quals destaquem la jornada ‘Lluitem per eradicar la LGTBIfobia a la feina’, la pintada de bancs amb els colors de l’arc de sant Martí a la Plaça de la Peixateria de Castelló de la Plana (que van aparèixer en la campanya de publicitat internacional de la Direcció General de Turisme de la GVA, també destacar que aquesta iniciativa ha Estat replicada en moltíssimes ciutats), la jornada ‘policia, Diversitat i Drets’, la coordinació de les accions del Dia Internacional d’Acció contra el VIH / SIDA, l’Organització del primer ORGULL LGTBI de la província de Castelló a Almassora, Benicàssim i Castelló de la Plana i la segona trobada de famílies orgulloses, que es va celebrar al Pinar del Grau de Castelló amb una assistència d’unes 3000 persones.

En 2017 vam ingressar a la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB), l’organització del nombre d’actes pujar a gairebé 40, entre els quals destaquem la Celebració del Dia mundial de la salut sexual, la participació en el Correllengua, la coorganització de les VII Jornades anticapitalistes de la CRTR, la participació a la fira d’entitats de Castelló per la llengua, organitzem el segon ORGULL LGTBI, aquest cop a Benicàssim, Castelló de la Plana i Morella i la tercera trobada de famílies orgulloses, que es va celebrar a Benicàssim amb una assistència d’unes 6000 persones.

El 2018, a part de la programació d’actes durant tot l’any (aquest any hem passat dels 100 actes), hem organitzat el tercer ORGULL LGTBI de la Província (en 8 pobles i ciutats) i per primera vegada hi va haver una manifestació reivindicativa a alhora que festiva pels carrers de la ciutat de Castelló de la Plana el dia 2 de juny. També s’ha de ressaltar que la trobada de famílies orgulloses que celebràvem, a causa de la popularitat i la gran afluència de públic que hem tingut en les 3 anteriors edicions, vam decidir que tenia prou impacte per denominar festival, de manera que aquest any ha tingut lloc el “IV Festival de Famílies Orgulloses” el dia 10 de juny al Pinar del Grau de Castelló. Hem organitzat el BISEXUAL PRIDE l’última setmana de setembre amb actes en 12 pobles de la província de Castelló i nord de la Província de València. També hem estat associació amfitriona de les Jornades “Joves sense armaris” que es van celebrar a la Vall d’Uixó a principis d’octubre, on van assistir gairebé 100 persones joves de tot l’estat espanyol.

També hem participat en la redacció de la recentment aprovada Llei LGTBI del País Valencià, hem participat en la creació del pla de coeducació de la Conselleria d’Educació, hem impartit xerrades a 17 instituts de la província de Castelló, hem format a gairebé 300 pares i mares en detectar el bullying als seus fills i filles en el nostre programa de formació d’AMPES, hem format a unes 50 persones en voluntariat, hem participat com a experts assessorant en plans d’igualtat a l’hospital provincial, Ajuntament de Sogorb, Ajuntament d’Onda, Ajuntament de Vinaròs, Ajuntament de Castelló i Ajuntament de la Vall d’Uixó i hem assessorat al govern cubà en la redacció de la seva nova constitució.

Durant el 2018 hem ampliat la xarxa de serveis que oferim, tenint en l’actualitat, servei sexològic, servei psicològic, servei d’informació de salut integral, servei jurídic, servei d’assessorament a famílies, servei d’assessorament a persones joves, servei d’assessorament en educació i servei d’assessorament i acompanyament a persones trans. A part hem ampliat els estatuts per crear les “seus”, que són agrupacions locals o comarcals de socis i sòcies de Castelló LGTBI amb autonomia pròpia per realitzar actes, però amb tots els serveis que ofereix Castelló LGTBI i l’ajuda de la seu central. Per ara està operatiu la seu de Vinaròs i estem treballant en obrir seus a la Vall d’Uixó, Onda-Alt Millars, Sagunt i Alt Maestrat.

El 2019 seguirem la mateixa línia que el 2018, tenim ja confirmats un cicle de cinema a Castelló de la Plana i en Moncofa, anem a presentar-nos per ser seu d’acollida de les “Jornades d’Educació de la FELGTB”, crearem un centre de prova ràpida del VIH a Vinaròs per suplir l’absència d’aquest servei públic inexistent a les comarques del nord de la província, vam inaugurar seus a la Vall d’Uixó i Alt Maestrat, anem a celebrar el ORGULL LGTBI a la província de Castelló , Organitzem el Festival de Famílies Orgulloses, organitzarem el BISEXUAL PRIDE i organitzarem el primer TRANS PRIDE a l’octubre.